Te-ai gândit vreodată că politica poate fi mai mult decât dezbaterile duse cu televizorul? Că tu, tânăr fiind, ai un cuvânt de spus în fața marii politici? Nu crezi că e posibil? Te invit la o discuție despre tinerii și politica.Politica de obicei este privită ca un domeniu strict pentru cei trecuți de 45 ani, iar noi, tinerii suntem marginalizați sistematic din cauza vârstei, a oportunităților limitate și a lipsei de experiență. Suntem deseori excluși sau trecuți cu vederea în calitate de candidați politici. Statistica Uniunii Interparlamentare (UIP) ne arată că persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 – 44 de ani reprezintă 57% din populația mondială care votează activ, însă doar 26% din ei sunt parlamentari. Tinerii sub 30 de ani reprezintă 1,9% din parlamentarii mondiali și peste 80% din camerele superioare ale Parlamentului nu au deputați în vârstă de până la 30 de ani. În timp ce noi, tinerii, jucăm adesea roluri centrale și catalizatoare în mișcările pentru democrație din întreaga lume, suntem mai puțin implicați decât generațiile mai în vârstă în activitățile de votare și de partid. 

Acest lucru este prezent și în Republica Moldova. Câți deputați cunoașteți, din actualul parlament, cu vârsta până la 30 ani? Greu de răspuns fără o căutare pe Google, așa-i? Toate aceste tendințe ne inspiră pe noi, ca organizație să încurajăm participarea tinerilor în politică și să antrenăm tineri activiști pentru a deveni lideri politici.

Suntem proclamați – Generația Rebelilor. Cei care vrem să schimbăm lucrurile, să facem revoluție, care punem la îndoială prejudecățile existente. Ce face de fapt generația rebelă? Ne plângem interminabil despre nedreptățile sociale prietenilor și pe site-urile de socializare. Dar dacă într-adevăr am putea face mai mult decât atât?

Suntem plini de idei, știm ce vrem, cum vrem să vedem lucrurile în viitor. Hai să fim sinceri – putem conduce și o țară corect, dacă ne dorim. Dar principala problemă vine din sistem. Nu vrem să ne alăturam pentru că nu ni se permite. Pentru că suntem prea tineri, puțină experiență politică ceea ce înseamnă că nu vom avea succes. Prin urmare suntem excluși.

A venit timpul să spargem acest sistem. A venit timpul să demonstrăm unei societăți întregi că noi, tinerii, suntem capabili să facem lucrurile mult mai bine. Noi suntem cei care vom face diferența!

 

Cu cât ne vom implica mai mult, cu atât vom fi mai interesați și cu atât mai multe vom ști despre procesele politice și democrația în viitor.

 

În domeniul participării politice, eligibilitatea pentru un mandat de parlamentar începe la 25 de ani sau mai mult într-o treime din toate țările. Aproximativ 1,6% din parlamentarii din întreaga lume au vârsta de 20 de ani. Tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 și 25 de ani constituie o cincime din populația lumii, potrivit Tineretului ONU. Faptele demonstrează necesitatea generației tinere să fie mai activă politic, ceea ce va duce la o mai bună calitate a guvernării democratice.

Apare o întrebare simplă dar destul de dificilă: De ce anume tu trebuie să te alături organizației de tineret? Noi am găsit 5 motive pentru tine:

Tineri pentru Tineri

Tinerii se confruntă cu multe probleme, dar ele nu sunt auzite. Sau nu vor să fie auzite. Cine ne cunoaște problemele mai bine ca noi? Cine poate găsi soluții mai bune dacă nu noi? Implicarea în PAS Youth te ajută să găsești mai multe metode de soluționare și îmbunătățire pentru generația ta.

 

Cetățean responsabil

Implicarea tinerilor în politică conduce la implicarea civică, care este mai largă decât implicarea politică, deoarece poate include servicii pentru comunitate prin implicarea în sănătate, educație și muncă caritabilă. Angajamentul politic este un aspect mai avansat al angajamentului civic și poate fi exprimat prin vot, participând la demonstrații politice și semnând petiții pentru probleme specifice.

 

Networking

Un alt motiv de aderare este networking-ul. Comunicarea cu oameni noi, schimbul de experiență, dezvoltarea capacităților existente și descoperirea noilor abilități sunt cea mai frumoasă parte din calitatea de membru a PAS Youth.

 

Cursuri internaționale

Membrii PAS Youth participă la cursuri și conferințe naționale și internaționale. Avem posibilitatea să participăm la instruiri calitative în domeniul politic livrate de organizații ca Robert Schuman Institute, NDI, IRI, KAS și multe altele.
P.S. Tot datorită acestor instruiri avem posibilitatea să călătorim și să ne facem prieteni peste tot în lume.Ideea TA contează

Generează idei și implementează-le într-un mediu prietenos și pozitiv. PAS Youth susține activitățile de îmbunătățire a legislație unde sunt vizați nu doar tinerii, acțiunile civice și orice activitate care are ca scop schimbarea pozitivă.

PAS Youth este despre tine. Vocea ta. Decizia ta. Contribuția ta în dezvoltarea politicii din Moldova.

 

E timpul să faci diferența. E timpul să fii parte din PAS Youth.
Vino alături de noi. Aplică acum: http://bit.ly/pasrecrutare2018