PAS Youth anunță lansarea campaniei “Ne PASă, lucrăm acasă” – prima campanie de mobilizare a tinerilor pentru rezolvarea problemei locurilor de muncă! Prin intermediul acestei campanii ne propunem să identificăm și să promovăm 5 soluții pentru tinerii care își dorect un loc de muncă, pe specialitate, aici, acasă.

 

E chiar atât de gravă problema locurilor de muncă?

Da, problema e una complexă și ne afectează în mai multe moduri.

29% dintre toți tinerii cu vârsta între 15 și 29 de ani nici nu lucrează, nici nu învață. Potențialul lor este irosit. Salariile mici forțează tinerii să plece la muncă peste hotare. 38% spun că principalul motiv al plecării este găsirea unui loc de muncă bine plătit. Mai mult, din 2012 n-a fost lansată nici o inițiativă națională de susținere a angajării tinerilor în câmpul muncii.

Tinerii care reușesc să-și găsească un loc de muncă pe specialitate, o fac deseori acceptând salarii mici – la limita de existență. Statul astăzi oferă 1900 de lei unui tânăr absolvent la drept care alege să fie grefier în instanță, 2400 de lei unui tânăr pedagog, 2000 de lei unui rezident la medicină și doar 4000 de lei unui tânăr medic specialist într-un spital raional.

Mai mult, tinerii nu se pot angaja din cauza lipsei de experiență. 29% spun că acesta este principalul obstacol pentru a-și găsi un job. Și acest lucru nu este întâmplător, pentru că practica de stat este o farsă și prea puțini tineri își pot permite să facă un stagiu neplătit pe perioada studiilor.

 

Cum va avea loc campania?

Campania va fi lansată pe 5 Octombrie și se  va desfășura în patru etape.

Etapa Nr. 1: Analiza problemei – Vă invităm să ne spuneți părerea voastră. Puteți completa chestionarul online sau în campusul universității, puteți participa la evenimentele de consultare care vor fi anunțate în curând.

Etapa Nr. 2: Identificarea soluțiilor – În baza informației colectate, vor fi identificate 5 soluții sub forma unor politici publice (modificări sau completări ale legislației existente).

Etapa Nr. 3: Consultarea soluțiilor – Soluțiile identificate vor fi consultate, vă invităm să vă expuneți părerea, să o votați pe cea care vă place, să propuneți modificări.

Etapa Nr. 4: Solicitarea către Guvern – Soluțiile în variantă finală vor fi înaintate spre aprobare guvernului Republicii Moldova. Vă invităm să susțineți propunerile semnând petiția care va fi depusă la executiv.

 

Îți place ideea? Poți fi implicat în calitate de voluntar. Completează formularul și fii parte a campaniei!

 

Ești tânăr, vrei să beneficieze de locuri de muncă bine plătite, pe specialitate, aici, acasă? Dacă da, atunci e timpul să spui acest lucru răspicat și să ceri guvernului să implementeze soluții. Inacțiunea ta le permite guvernaților să ignore problemele tale. Dacă taci – nu exiști pentru ei. Implică-te acum!